2012. december 12., szerda

Okos házakból épülhet az okos város



Az okos ház alapja az egymással kommunikáló rendszerek és eszközök hálózata.



Schahram Dustdar professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái egy olyan projekten dolgoznak, amely lehetővé teszi az egymással kommunikáló energiahálózatok és berendezések létrehozását. Céljuk a különböző berendezéseket és hálózatokat egymással összekötni, így azok kommunikálhatnának és információkat oszthatnának meg egymással. Az ilyen rendszerek hasznosak az energiafogyasztás mérséklésében is, segíthetnek az energia megtakarításában – klímaberendezések intelligens vezérlése – és ezáltal a széndioxid-kibocsátás csökkentésében.

A Panasonic nem csak a szórakoztató elektronikában, hanem más területeken is megvalósítaná az egyes készülékek hálózatba kötését. Célja egy átfogó hálózat létrehozása, s ebben álláspontja szerint a televízióra és az okostelefonra kiemelt szerep hárulhat. Laurent Abadie, a Panasonic európai vezetője úgy nyilatkozott: „Az a vízióm, hogy a házon belül minden eszköz egy felhőrendszeren keresztül összeköttetésben áll egymással.”
Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy az összes készülék kompatibilis legyen egymással. A jövőben egyetlen képernyőről irányíthatunk majd mindent a házban és ezáltal hatékonyabbá tehetjük például az energiafogyasztást is, amivel pedig komoly összegeket lehet megtakarítani.

Egy mai átlagos lakásban is rengeteg érzékelő és műszaki eszköz van, de a különböző gyártók termékei képtelenek kommunikálni egymással. Számos cég foglalkozik világszerte ilyen rendszerek tervezésével és fejlesztésével, de sajnos a kutatók és a vállalatok többsége nem törekedik a másokkal való együttműködésre. Gondot okoz az is, hogy egyes vállalatok, például az Apple zárt rendszerben nyújtja szolgáltatásait, így a zökkenőmentes kommunikáció a háztartási eszközök között nem lehetséges.

A kutatás-fejlesztés ennek ellenére is rohamosan ütemben nő. A CEATEC  (Combined Exhibition of Advanced Technologies) Japán legnagyobb IT és elektronikai rendezvénye idén is látványos újdonságokkal szolgált az okosházak terén. A Nissan NSH-2012 típusú okosháza, mely igen hasonlít egy űrkolóniabeli épületre, de lényege nem a formaterv, hanem az önellátó energiarendszer és a Nissan LEAF elektromos autó LEAF to Home (V2H) funkciója – az autó feltöltött energiából áramszünet esetén az épület is tud gazdálkodni. A központi rendszer teljes mértékben távirányítású, és a házban található eszközök is energiatakarékosak.



Az okosvárosok jövőbeli projektjeinek kapcsán fontos szerep hárul az IT-megoldásokra és az intelligens épületekre. . Az IT-technológiák leginkább a meglévő szűkös erőforrások hatékony kihasználásában segíthetnek, valamint hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy jobb legyen az egyes épületek energiafelhasználása. Az IT-rendszerek a közeljövőben nagy szerepet fognak kapni a városok életében.


Egy település okos várossá alakítása rendkívül komplex folyamat, figyelembe kell venni energetikai szempontokat, – üvegházgáz-kibocsátás és az energiafogyasztás csökkentése, a megújuló energiák felhasználása… – új megközelítési módokat kidolgozni, de nem szabad elfelejtkezni a városban élőkről sem. Nagyon fontos a lakosság felvilágosítása és bevonása.
A fejlesztések abba az irányba mutatnak, hogy a házak ne csak nagyon kevés energiát fogyasszanak, hanem lehetőleg energiát termeljenek, és ezzel hozzájáruljanak a környezeti terhelés jobb elosztásához.
A szakemberek szerint a legérdekesebb része a folyamatnak a technológiák társítása a várossal, ehhez teljesen új rendszereket kell összetársítani egy működő rendszerré.

Az eredeti itt
Ezt még használtam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése