2012. december 12., szerda

Internet of Things, a világháló új korszaka



Az idei LeWeb konferencia vezértémája, a kommunikáció, a gépek közti adatcsere




Amber Case, cyborg antropológus azzal kezdte előadását, hogy „mindannyian cyborgok vagyunk, amennyiben a cyborg egy ember-gép hibrid, ami különleges feladatokra és körülményekre teszi alkalmassá az egyébként puhány emberi szervezetet. Az okostelefonunk révén máris megvalósítjuk ezt az elvet, de a következő években az eredetileg telefonálásra használt zsebkütyü átalakul a ’valóság távirányítójává’ ”.

Loic Le Meur szerint eljött a harmadik internet korszaka – Az elsőben az asztali gépekkel kapcsolódtunk központi szerverekhez, a másodikban mobil eszközökkel kapcsolódnak az emberek egymáshoz, a harmadikban viszont a „gépek internete” következik.
A középpontjában az áll, hogy elképesztő mennyiségű adatot hoznak létre a gépeink, ezeket különböző szolgáltatások rendszerezik, értelmezik, kezelik, mi emberek pedig már csupán az eredményét élvezzük ezeknek a folyamatoknak.

A LeWeb idei konferenciáján számos érdekes innováció tűnt fel, egyesek szórakoztatva, mások fontos kérdésekkel. Az a közös mindegyikben, hogy a már meglévő rendszerekre építenek – okostelefonok, vezeték nélküli hálózatok, felhőszolgáltatások – mégis egészen meglepő módon integrálják ötleteiket hétköznapi életünk részeivé.



Ubooly: okos-plüss
Ez az eszköz nem más, mint egy plüssjátékba egy iPhone-t dugva okos játék születik. Az Ubooly egy plüss állatka, amit 4 évesnél idősebb gyerekeknek szánnak. Az állatka nem csak beszél, hanem értelmez is. Kérdez és válaszol is. Mesét, vagy vicces dolgokat mondd, vagy játszani akar.
Az okostelefon Wi-Fi-n keresztül kapcsolódik a hálózathoz, így további tartalmak érkezhetnek rá, illetve a szoftver képes az online adatbázisokból „okosodni”. Minden hónapban újabb tartalomcsomagok érkeznek, amik egy része ingyenes. A tematika elég széles, az Ubooly tud nyelvet oktatni, de fizikát vagy földrajzot is.
A plüssállatka már rendelhető, 30 dollárba kerül, és egy iPod Touch eszközel összeállítható vele egy okos játék. A cég a fizetős tartalmakból szeretne profitot termelni.
Az eszköz hasonló a magyar Carnation műhelyében készülő Totoya Creatures-höz



Muse: agyhullámok
Ariel Garten, az Interaxon vezérigazgatónője mutatta be a legizgalmasabb tárgyat. A Muse egy Bluetooth-on keresztül okostelefonhoz, tablethez csatlakoztatható EEG, vagyis elektro-enkefalográf. A szenzorok képesek az agyhullámokat érzékelni, amit a szoftver valós időben megjelenít és az alkalmazások számára közvetíti. Egyelőre még nem arról van szó, hogy egy eszköz közvetlenül kiolvasná a gondolatainkat, mindössze a változások érzékelhetőek. A demóban az emotype funkciót mutatta be, amely reprezentálja az író érzelmeit, a betűméret és betűtípus változásával érzékeltetve azokat. A lehetőségek szinte végtelenek, mivel a Muse nevű eszköz csak egy szenzor, ami adatokat közvetít, s a fejlesztők számára szabadon elérhető SDK-n keresztül bárki programozhat rá képességeket.


Az eredeti itt
Ezt is használtam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése